Wie


“Met mijn planten wil ik de stad weer laten zoemen”


Buitenkweek is opgericht door mij, Jolijn Leeuwenburgh. In 2020 besloot ik dat ik mij volledig, dus ook in mijn werk, wilde inzetten voor een groene(re) toekomst.

Ik schreef me in voor de opleiding biologisch dynamische landbouw aan de Warmonderhof en leerde onder andere hoe belangrijk het is om goed voor de bodem en het bodemleven te zorgen. Want de bodem is de basis van het leven op aarde. Dat er veel schadelijke stoffen er in de bloemen- en plantenteelt gebruikt worden wist ik al, maar nog niet in hoe grote mate. Ik voelde me direct geroepen om hier iets aan te doen. Tijdens stages bij Stadstuinderij BuitenLeeft in Delft en de Kraaybekerhof in Driebergen genoot ik vooral van het opkweken van groente- en tuinplanten.

Omdat er meer natuurvriendelijke planten nodig zijn, er nog lang niet genoeg biologische plantenkwekers zijn én omdat ik zoveel plezier heb in het opkweekproces besloot ik om zelf vaste tuinplanten te gaan opkweken. In oktober 2022 werd de kas geplaatst en in het voorjaar van 2023 opende Buitenkweek haar deuren.

BuitenKweek is mede mogelijk gemaakt door Landgoed BuitenLeeft, De Schepper Delft stichting, Velt Den Haag, Gemeente Delft en de vele donateurs die tijdens de crowdfunding campagne begin 2023 een donatie hebben gedaan.